Blænden

Aperture som på danske betyder blænden

Forestil dig du står midt ude i en skov og ser et billede af en gren du syntes ser flot ud.
Du sætter kameraet på auto, klik og billedet ryger i kassen.
Du kommer hjem og til din store ærgelse ser du nu at grenen er umulig at få øje på fordi alting rundt om, bagved og foran er synligt, derfor svært at få fokus på din ellers så flotte gren.

På de fleste kameraer kan man styrer blænden ved at stille drejeskiven på "A" som står for Aperture.

De fleste objektiver du køber i dag til dit kamera (standard) har højeste blænde på 4-5.6 stykker, hvor laveste nok ligger på omkring 22. Ved godt det lyder mærkeligt, men her kommer en lille forklaring:
Rent fysisk er blænden en gruppe lameller i objektivet, som kan justeres indbyrdes, så de lukker enten mere eller mindre lys ind i kameraet. Lamellerne er i stand til at glide ind over hinanden, så blændeåbningen gøres mindre. Blænden afgør rent fysisk, hvor meget lys der slippes ind gennem objektivet.
Objektivets blændetal beskriver, hvor meget lys objektivet maksimalt er i stand til at lukke ind. Blændetallet udregnes som objektivets brændvidde divideret med blændeåbningens diameter. Hvis man fx tager et 35 mm objektiv, og blændeåbningens diameter er 12,5 mm, vil det resultere i et blændetal på f/2.8 (35 / 12,5 = 2.8).

Når blændetallet er lille (f/2), kaldes det for en stor blændeåbning, fordi der bliver lukket meget lys gennem objektivet. Når blændetallet er stort (f/22), er der tale om en lille blændeåbning, fordi der kun lukkes meget lidt lys gennem det lille hul mellem lamellerne. At et stort tal er lig med lille blænde og omvendt kan gøre det lidt forvirrende at tale om blænder.

Står man overfor et mørkt motiv, kan man med fordel ’blænde op’, dvs. justere blænden i retning af et lille blændetal for derved at få mere lys gennem objektivet. Står man derimod overfor et meget lyst motiv, kan man med fordel ’blænde ned’.

Cirkelrunde blændeåbninger giver som regel de bedste resultater. Desto flere lameller, der er i objektivet, desto mere cirkelrund kan blændeåbningen laves. Derfor er antallet af lameller i et objektiv ofte et af de væsentligste kvalitetskriterier.