Megapixels

Hvor mange megapixels har det kamera?

Når man køber nyt digitalkamera, er det første spørgsmål fra venner og familie givet på forhånd:

”Hvor mange megapixels har det kamera?”

Større Megapixels behøver ikke nødvendigvis betyde større kvalitet

Selve ordet megapixels fortæller noget om, hvilken opløsning kameraet er i stand til at lave billederne i. Dermed siger værdien noget om, hvor store print eller forstørrelser, man kan lave ud fra billedfilerne. Et 10 megapixels kamera er således i stand til at lave billeder, som består af cirka 10.000.000 punkter (pixels). Desto højere opløsning et kamera har, desto mere detaljerede billeder er det i stand til at lave. Men samtidig bliver billedfilerne større og tungere at arbejde med, hvilket resulterer i, at man hurtigere fylder sin harddisk op.

Megapixel er et af de letteste tal at forholde sig til, når jagten på det helt rigtige kamera til sommerferien går ind. For 12 megapixel er da bedre end 8, og 15 er bare endnu bedre, det siger da sig selv, eller hvad?
Svaret er ikke så lige til, som kameraproducenterne nok gerne vil have ostil at tro.

For at holde størrelsen på kompakte kameraer nede bruger producenterne meget små billedsensorer i kompakte kameraer, som er det de fleste forbrugere kaster sig over. Men når kameraet skal levere flere megapixel uden kameraet må vokse, skal den lille chip arbejde hårdere.

Det betyder at billederne godt nok er større, men at kvaliteten af dit foto får problemer. For eksempel kan det begynde at knibe med skarpheden, og kameraet kan få det ekstra svært når der er mangel på lys. Den slags problemer opstår oftest i de små kameraer, der er lige til at putte i lommen. De digitale spejlreflekskameraer er større og giver plads til en større sensor, der bedre kan levere flere megapixel og samtidig opretholde samme kvalitet.

Producenterne er sjældent gode til at fortælle om sensorstørrelse i deres kameraer, men producenterne ofte finde på at tilbyde to ens kameraer, hvor den ene model så har flere megapixel til en højere pris. Men det betyder ikke nødvendigvis, at man får et bedre kamera for de ekstra penge.

Hvis du skal købe nyt kompaktkamera anbefaler eksperter, at du kigger efter noget i 8 megapixel størrelsen, og at du helt skal se bort fra 12 megapixel eller mere - det får du alligevel aldrig brug for med mindre du er professionel.